tisdag, augusti 15, 2006

Kock-Tinas köttfärs (10 pers. - ca 50 min)

Barnes Utd samlades åter på måndagskvällen, mitt på bron mellan sommar och höst, för att ge kolonialvarorna i Sältik en match om heder och ära. Kvällen var varm, men mörk, regnet hängde som en baldakin över Abrahamsberg och elljusen spred tydliga ljuskäglor över det fuktiga gruset. Vad passar väl bättre en sådan kväll än att göra en god och mustig köttfärs av motståndarna?

Detta behöver du:

- 1 st Succé-Erik
- 1 msk Kalle
- 1 msk Ville
- 1 st Matthias
- 2 skopor Anders
- 1 krm Leif
- 1 tsk Robert
- 1 nypa Fredrik
- Ett rejält lass Sältik

Hetta upp en panna och häll ner en rejäl dos god olivolja. Ner med den upphackade vitlöken i oljan och ta av pannan från plattan sekunden efter att vitlöken fått färg. Får den ligga för länge kan den bli bränd. Ner med löken, låt den mjukna lite och därefter krossade tomater. Nu är det dags att tillsätta lite Kalle. Låt honom hugga som en uppretad järv efter målvaktsreturer och tillsätt en distinkt vänsterdoja så har vi 1 - 0 redan i fjärde minuten. Nu är det dags att riva ett par morötter, men innan vi tar fram rivjärnet ska vi krydda tomatsåsen. En rejäl dos skitgrinig Robert behövs, men för att balansera Roberts pikanta smak måste vi mala ner lite trygg och klok Anders också. Smaka av med lite Fredrik. I med salt, vitpeppar, tabasco och massa basilika. Vrid ner plattan och låt puttra. Nåväl, fram med morötterna! Riv grovt! På med en stekpanna, i med färsen och morötter, salta peppra. När köttet är brynt vickar vi ned det i den ångande tomatsåsen. Här kan man också klippa ner ett pkt bacon i den varma stekpannan tillsammans med rosmarin för att ge färsen en härlig sälta. Innan vi tar paus måste vi också röra till det i måtståndets försvar. Strö rikligt med Succé-Erik runt straffområdet. Låt Sältiks backar mjukna och bli möra. Här passar det så bra med en rejäl bit Matthias också, var inte rädda för använda för mycket. Hans roll som target-player sätter myror i huvudet på Sältik och även om han ser lite skum ut i sina svarta pantalonger ger han en härligt djup smak om han får puttra länge.

Nu tar vi lite paus. Vi ska se på ett repotage från Österlen, där målare och mästerkockar låter fantasin skena fritt i det magiska ljuset:


Välkomna tillbaka! Dags för andra halvlek och det är hög tid att sätta på pastavattnet. Det låter kanske enkelt, men för att verkligen ta udden av Sältik är det viktigt att Leffe och Ville har det defensiva mittfältet under total kontroll. Och se så bra det går! Leffe suger in bollen och fördelar till Ville, de byter plats, de skickar bollen vidare i djupet, de breddar ut på kanterna och hela tiden rör sig Kalle och Succé-Erik runt straffområdet och nu ser vi hur Sältik börjar vika ner sig rejält. Leffes Anders har vi inte nämnt ännu och det är helt medvetet. Visst, han är en löpvillig kämpe, men framför allt en fantastisk ingridiens för göra en köttfärs perfekt. Kolla här, vi har en underbart puttrande tomatsås...mmmmm...köttet ligger och gror till sig av alla kryddor och det rosmarinkryddade baconet ligger och torkar på en bit hushållspapper. Nu gäller det att vara snabb! Vi behöver lite Kalle till vänster. Vi måste även tillsätta lite Succé-Erik i mitten, men framför allt en klick Leffes Anders till höger. Låt Kalle dra i sär försvaret. Låt Succé-Erik driva bollen och snabbt passa ut till en fri Leffes Anders. Här skulle det vara lätt match för Leffes Anders att sätta bollen i nät, men varför inte utnyttja fantasin, konsten och skönheten en kväll som denna? Genom en bredsida tilbaka till en prefekt löpande Succé-Erik i mitten så kan vi härmed presentera ett av årets snyggaste mål! Nu börjar maten bli klar som ni märker. Känns färsen lite för mastig? Då kan du hälla ner ett glas vatten och lite fond. Passa på att duka medans pastan kokar klart...men hallå? Vad händer? Sältik kontrar, Robert snurras upp, Fredrik snurras upp och helt plötsligt är det nerv i matchen. Men lugn...ingen fara, rör försiktigt ner lite mellangrädde och smula ner en nypa lugnande Ville. Låt Leffe vårda bollen, låt Anders och Robert säkra middagen...och varför inte göra ett till mål! Åter igen ett lika snabbt som gott anfallssamarbete och just innan visselpipan ljuder för full tid en strut i bortre gaveln. Ner med bacon och krispig paprika till detta tre-ett-mål, häll av pastan och ta en slev sås och rör ned i spagettin. Detta gör att pastan inte klibbar. Jättesmart! .... mmmmm...det doftar jättegott det här! Nu äter vi!

pussar från Tina

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ett sammandrag utan kulinariska drag finns att läsa som kommentar nummer tio i det sammankallande inlägget. Anders S tackar.

tisdag, augusti 15, 2006 11:33:00 fm  
Anonymous Anonym said...

mmmmm, smaskens. Det blir spagetti till middag idag.

tisdag, augusti 15, 2006 1:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

jippie! smaskens att ni startar säsongen med seger och tack Tina för ett underbart segerrecept!

tisdag, augusti 15, 2006 3:22:00 em  
Anonymous Anonym said...

Såg för ett tag ut att bli en riktig soppa men slutet blev ju gott.

tisdag, augusti 15, 2006 5:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

En stark och fin köttfärssås. Tack pöjkar!

tisdag, augusti 15, 2006 7:56:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home